Директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов пред Plovdiv24.bg

Овладяха ли служителите на "Чистота" ситуацията, как се работи 36 часа при обилен снеговалеж и минус 12 градуса и в какво състояние е градът под тепетата към момента – Plovdiv24.bg попита шефа на общинското предприятие Иван Стоянов.

"При последния снеговалеж натрупа над 40 сантиметра. Повече от 36 часа не сме спирали да работим, да разпръскваме химически препарати и сол, да обработваме със снегорини основните пътни артерии и малките улици, да отваряме пешеходни зони и тротоари. Просто снегът бе много интензивен при минус 12 градуса температура.

Пловдивчнаи трябва да са наясно, че методиката е следната – първи винаги се чистят основните булеварди. Никъде по света няма практика те да се изоставят за сметка на вътрешнокварталните улици. В редица страни на запад дори се изчаква да спре да вали и едва тогава се почистват улиците. Ние това в Пловдив не сме си го позволили дори и в най-интензивните периоди на снеговалеж", разказа Иван Стоянов.

"Имахме обаждания, още докато валеше, защо Пловдив не е почистен! Не може да се задават подобни въпроси. Ние не ловим снежинките във въздуха, стига с тези митове. Но всички видяха, че на сутринта булевардите бяха на асфалт", сподели той.

В последните дни му се е наложило да води и немалко спорове с недоволни.

"Наслушах се на какви ли не обвинения от хора, които са компетентни във всичко. Явно в България най-много се разбира от футбол, политика и чистота. Трябва да се промени културата и да се научим да уважаваме труда на всички, които работят в "Чистота" и фирмите, занимаващи се със зимното поддържане.

Нека всеки недоволен да дойде на едно нощно дежурство и тогава да каже на хората, които не са спали повече от 36 часа – и не само не са спали, но са и работили усърдно, нека им каже, че не е доволен от тях."

След като основните пътни атрерии и улиците втора категория са обработени, сега техниката влиза и в улиците трета категория.

"Ще се справим и с тях, категоричен е Стоянов. Има обаче улици, по които заради спрените автомобили не може да се мине. Другият вариант е да се обадим на полицията, тези коли да се вдигнат, улицата да се затвори, да я почистим за половин час и тогава пак да се отвори."

Стоянов очаква още в понеделник да завали отново и така цяла седмица. "Дано не се сбъднат прогнозите, защото това са средства и ресурс, а изчерпахме голямо количество сол за изминалия снеговалеж." И все пак той е сигурен в хората си, чията работа до момента определи като отлична.

За следващия снеговалеж обаче обмисля нова стратегия – първо да навали и едва след това да пусне снегорините.

Източник: Plovdiv24.bg

Линк към цялото интервю:
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Samo-v-Plovdiv24bg-Shefut-na-Chistota-za-golemiya-snyag-i-nedovolnite-grazhdani-697147