Публикация във вестник „Марица“, автор Валентина Йеремиева

Инвеститорите, които тепърва ще строят жилищни сгради, трябва да осигуряват помещения за контейнери за смет, както го правят с гаражите и паркоместата. Това предлага директорът на "Чистота" Иван Стоянов в доклада до кмета на община Пловдив, който в момента подготвя.

Съдовете, в които живеещите в кооперацията ще събират отпадъците, ще са индивидуални и ще бъдат осигурени от комуналните предприятия. Те ще ги извозват и дезинфекцират, както и в момента. От живеещите в кооперациите ще се иска да пазят чистота, изсипвайки боклука, и след това да заключват помещенията, за да не влизат клошари. Условието ще се поставя пред инвеститорите още при проектирането на кооперациите. Такава практика има в много държави по света.

Авангардната идея е възникнала заради огромния проблем с недостиг на места за контейнери в жилищните комплекси и особено в район "Южен", който изцяло се обслужва от общинското предприятие. Почти пред всеки блок камари смет се трупат до казаните, защото те са препълнени.

"Проблемът е сериозен и иска конкретни мерки. Районът се разраства, непрекъснато се строят нови кооперации и къщи, особено в жилищния комплекс "Южен", "Остромила" и "Беломорски", потвърди за "Марица" вчера Иван Стоянов. По брой на населението „Южен” изпреварва „Централен”. В същото време в "Централен" контейнерите са 1400 на брой, а в „Южен” са малко над 800. Необходими са още поне 400 големи съда тип „Бобър”, счита директорът. И допълва, че веднага възниква друг проблем – в „Южен” няма места, на които да се поставят допълнителни казани. Един от вариантите е при новото строителство инвеститорите да поемат ангажимент за местата за смет.

Мерките срещу замърсяването на междублоковите пространства не свършат дотук. Според Иван Стоянов е необходимо за „Южен” да бъдат осигурени допълнително поне три сметовоза и повече работници. Новите камиони, закупени от „Чистота”, се очакват до края на септември.

Разликата между районите е драстична. Боклукът на „Централен” се извозва в момента от 12 сметовоза, а „Южен” – от 6. С новата доставка машините в Кючука ще станат девет. Работниците в „Централен” са почти двойно повече в сравнение с "Южен". „Налага се да метат два пъти по-големи площи, а са на минимална работна заплата.
Няма кадри

Обявили сме 30 вакантни места за чистачки, но младите не искат да идват при нас. Все повече от персонала заминава за Германия. Имаме работнички на 65 години, а една от метачките е 43-и набор",обясни Иван Стоянов.

Шефът на "Чистота" е убеден, че ръчното метене трябва все по-усилено да се заменя с машинно. В Общинския съвет е взето решение за доставка на шест мултифункционални машини, но те ще бъдат закупени в следващия мандат.