Публикация във вестник "Марица", автор Валя Йеремиева

Първа глоба от 10 лева е наложена от контрольорите на общинското предприятие "Чистота" на жена, която хранела улични котки. Дамата трябва да плати санкцията в общината за това, че нарушава наредбата, която забранява да се хвърля храна на животните и да се замърсяват междублоковите пространства. Храненето на котки се разрешава само на зоодоброволци, които имат удостоверение, издадено от община Пловдив, обясни директорът на "Чистота" Иван Стоянов.

Той допълни, че според наредбата храненето на котки може да става само на определено място и в часове, посочени от администрацията, а след това задължително се почиства. Според приблизителните данни на сдружение "4 лапи" в Пловдив има близо 10 000 улични котки. Разнасят бълхи и не се обезпаразитяват, отбеляза шефът на "Чистота".

"Наказателният отряд" е създаден в предприятието преди два месеца и за контрольори са обучени близо 50 служители. Глоба е отнесла вчера и фирма, чиито работници са изхвърлили строителни отпадъци до контейнера за битова смет.

Осем места за строителен отпадък ще ползват в Пловдив граждани. Те ще бъдат оповестени днес. Целта е по време на ремонтите хората да не изнасят потрошени плочки, цимент и бои в контейнерите за смет, а да ги карат на определените за това места, обясни директорът на "Чистота". Фирмите са длъжни да наемат контейнери, които се наричат "лодка".

Снимка: вестник "Марица"