Къде и кога можем да изхвърляме битовите отпадъци? Това беше една от  темите в снощното предаване  „Питай БНТ“ по БНТ1 с водещ Мира Добрева, в което директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев се включи с телемост от Пловдив.

На зрителски въпрос кой определя къде и колко съда за боклук да има той отговори, че местоположението на съдовете за битов отпадък, както и за разделно събиране, се определя от районните администрации или дирекция „Екология“ в общината.

„Където има възпрепятстващи движението съдове, те се преместват, за да не се предотвратят евентуални опасности от пътнотранспортни произшествия. Всекидневно следим пълняемостта на контейнерите. Където са малко, броят им се увеличава. Проблемът обаче не е в броя, а че не се използват по предназначение – пълнят се с обемисти отпадъци, на които мястото не е там, и гражданите няма къде да си изхвърлят битовия отпадък. Не се използва пълноценно системата за разделно събиране“, коментира Георгиев.

На въпрос на водещата как стои въпросът с компостирането в Пловдив директорът на „Чистота“ посочи, че всеки момент се очаква да бъде въведена в експлоатация модерна компостираща инсталация за растителен отпадък, изградена по оперативна програма.

Какъв вид отпадък се водят мебелите, фаянсът, електроуредите  и т. н.,  къде могат да се изхвърлят, така че да не замърсяват? – бе друг от зрителските въпроси.

Георгиев отговори, че мебелите са едрогабаритен отпадък, плочките – строителен, а излезлите от употреба или негодни за използване електроуреди са отделен вид отпадък. Той изтъкна, че на територията на ОП „Чистота“ е изградена площадка, където всеки може да донесе излязла от употреба покъщнина, която ще бъде приета безвъзмездно. Гражданите, които нямат възможност сами да си докарат старите мебели,  могат да и се обадят по телефона, за да бъдат консултирани, да им бъде определен ден и час, когато екип на предприятие можем да мине и да ги вземе.

На площадката пред предприятието имаме и лодки за строителен отпадък от домакинствата . За фирмите се предлагат срещу заплащане контейнери за строителен отпадък.

Стана ясно, че „Чистота“ има разрешително и за събиране на определен вид лекарства с изтекъл срок на годност. Във всички районни кметства пък са разположени кутии за събиране на батерии, които са вид опасен отпадък и се предават на специализирани компании. Няколко пъти годишно в Пловдив се провеждат кампании  за събиране на стари акумулатори, като на различни места в града се организират пунктове.

Цялото предаване с участието на директора на ОП „Чистота“ Николай Георгиев“ може да видите тук:

https://bnt.bg/news/kade-i-koga-mozhem-da-izhvarlyame-bitovite-otpadaci-v271890-282904news.html