С настъпването на лятото и затоплянето на времето, в ОП „Чистота” започнаха да постъпват сигнали от граждани относно шум при процеса на сметосъбирането в ранните утринни часове и желание за промяна в графиците.

Ето отговорът на директора на предприятието Иван Стоянов:

Всеки един от сметовозите обслужва близо 250 контейнера дневно.  Капацитетът на един камион е около 120 контейнера, поради което до депото за отпадъци се извършват по два курса. За целта са необходими минимум 10 часа.

Депата работят до 16 ч., а това означава, че най-късно в 15 ч. сметовозите трябва да са там, за да преминат през кантара, после да изсипят отпадъците, след което да се приберат в гаража. След този час няма кой да ни приеме отпадъка. Това е една от основните причини да започваме работа по сметосъбирането и сметоизвозването още в 5:00 ч. сутринта.

Друга важна причина е съобразяването с автомобилния трафик в града. В малките улици сметовозите не могат да влязат в светлата част на деня, защото тогава е пълно с коли, а обслужването на контейнерите тип „Бобър” е всекидневно.

Преди две години, отново по повод на подобни сигнали от пловдивчани, след молби до депото да работят от 9:00 до 19 ч. направихме едноседмичен експеримент в район „Южен” за по-късното събиране на отпадъците. Проучването на общественото мнение след това кагегорично показа, че над 60 процента от гражданите предпочитат старите графици.

Не е възможно да преминем към нощно сметосъбиране, тъй като тогава шумът ще е още по-дразнещ. Същевременно бихме влезли и в друг режим на работа, при който трябва да се заплаща нощен труд. В бюджета на ОП „Чистота” Фонд „Работна заплата” е строго регулиран и съобразен с приетата от Общинския съвет такса битови отпадъци. Според актуалната към момента такса смет плащаме само за работа през деня.

Разбира се, обръщаме внимание на всички сигнали, които получаваме. Всеки ден правим инструктажи на хората да са по-тихи, но има тесни улици, в които камионът трябва да влезе на заден ход, за да излезе напред.

Друг проблем е старата техника. В тази връзка ОП „Чистота” е заложило да закупи тази година 2 нови сметовоза със стандарт ЕВРО-6, с което ще се намали както шумът, така и вредните емисии. В конкурса за почистването на Пловдив сме заложили сметовозите да са ЕВРО-5, което означава почти нови автомобили.