С пластмасови съдове за твърд битов отпадък предстои поетапно да бъдат заменени металните контейнери тип „бобър“ в целия град. Това съобщи директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев в предаването „Телевизионен омбудсман“ на ПОТВ – Пловдивска телевизия „Тракия“, с водещ журналиста Евгений Тодоров.

По думите му сигналите за шум при сметосъбирането са престанали на местата, където от началото на годината са поставени първите 450 пластмасови съдове, прави се всекидневен инструктаж на сметосъбирачите да работят по-тихо, когато обслужват металните контейнери.

Той е категоричен, че се извършва редовно машинно метене и миене на уличната мрежа по утвърден график – улиците първа категория се мият всеки работен ден, втора категория – три пъти седмично, а третокласните улици – поне по веднъж на седем дни. Заради летните жеги и епидемичната обстановка е подновено и миенето в почивните дни. Също по график редовно се дезинфекцират контейнерите.

Димитър Георгиев разказа за извънредните акции на „Чистота“ всяка събота, при които се разчистват незаконни сметища в целия град. Директорът призова гражданите да търсят съдействие на телефон 032/675 817.

В момента се подготвя график за събиране по райони на едрогабаритни отпадъци, предимно излязла от употреба покъщнина.  По инициатива на Георгиев е проведена среща с художника, изрисувал през 2019 година подлеза до училище „Пейо Яворов“ с красиви картини.  Вече три години този подлез не е надраскан, докато останалите се пребоядисват почти всеки месец. Според директора на „Чистота“ естетическото въздействие на художествените графити възпира вандалските прояви спрямо подлезите. Именно от този факт е дошла идеята, която предстои да се обсъди със заместник-кмета по култура Пламен Панов, стените на всички подлези да се преобразят в произведения на изкуството.

Димитър Георгиев отговори на десетките граждани, които позвъниха на директната телефонна линия на „Телевизионен омбудсман“. Ангажира се лично да провери подадените сигнали и да бъдат отстранени посочените нередности.  

Цялото предаване може да видите тук – https://www.youtube.com/watch?v=NLgrdzHwbAY