Публикация в празничното издание на вестник „24 часа“ – „Пловдив рестарт“, по случай празника на Пловдив; автор: Радко Паунов
 
Нито ден почивка! Така действат 763-мата служители и работници на общинската фирма „Чистота“ в Пловдив.

„Градът се разраства, строят се нови жилищни комплекси, все повече хора от други населени места избират да живеят тук. Това води със себе си и повече отпадъци. Но се стремим да отговаряме на новите предизвикателства, като оптимизираме работата си“, казва директорът Димитър Георгиев.

За празника на града подчинените му поставиха нови трибагреници върху 14-метровите пилони на пет от входовете на Пловдив. Обновени са и близо 400-те  национални знамена и флагове на общината върху стълбовете за осветление по входно-изходните артерии, на „Коматевско шосе“ и редица знакови места.

В навечерието 6 септември служители на „Чистота“ по традиция

„изкъпаха“ паметника на
Съединението с шампоан

 и сега целият площад ухае на свежи цветя.

„Стремим се да поддържаме хигиената 365 дни в годината“, казва Димитър Георгиев. Разбира се, има още какво да се желае. Хората са чувствителни и при всяка нередност реагират със сигнали.

Като пример шефът на „Чистота“ посочва, че с поетапното разширяване и подобряване на пътната инфраструктура  нараства и списъкът на улиците за машинно почистване. Ремонтирани пътни отсечки, особено когато паважът е заменен с асфалтова настилка, се мият по-често от преди.

По график специализираната техника на „Чистота“ и фирмата подизпълнител КМД мете и мие улиците първа категория 5 пъти седмично, втора категория – 3 пъти, а третокласните – поне веднъж на 7 дни. Тази година екипите работят дори на официалните празници. Така ще е чак до началото на зимното дежурство, което започва  в средата на ноември. Но и през зимата, когато времето позволява, продължава машинното метене.

Георгиев отбелязва, че това е една от мерките за подобряване на качеството на въздуха.

Много се разчита и на модернизирането на автопарка. По проект, съфинансиран от европейските фондове, се очаква той да бъде

обновен със
специализирана
почистваща техника

за над 2,391 млн. лв. Проведената от общината обществена поръчка е приключила успешно, избрани са изпълнителите.

Машините ще бъдат доставени директно от заводите на реномирани световни фирми. Те са с високи технически и екологични показатели. Сред тях са 3 мотометачни автомобила, комплектувани със системи за метене, миене и дезинфекция, 3 мултифункционални машини за метене на открито със система за почистване на кошчетата, 3 сметосъбиращи камиона, два контейнеровоза за транспортиране на съдове за строителни отпадъци и един мултифункционален самосвал, оборудван с песъкар, гребло, водоноска и пръскалки отпред под високо налягане.

Предвижда се и купуването на още пластмасови контейнери.

Кофите от пластмаса се
обслужват по-безшумно

в сравнение с металните, се обслужват по-безшумно. Броят им ще зависи от потребностите на всеки район, така че и в новите жилищни комплекси да има достатъчно съдове за смет.

Макар че все повече граждани изхвърлят строителните отпадъци от домашни ремонти, стари мебели и друга излязла от употреба покъщнина на специализираната площадка пред предприятието, мнозина продължават да трупат вещи около контейнерите, констатира директорът.

„Всяка седмица публично обявяваме в кой ден и къде из кварталите ще мине тежка техника за събиране на едрогабаритни отпадъци. Ако някой примерно е решил да си изхвърля дивана, да го направи тогава, а не да създава нерегламентирани сметища“, призовава Димитър Георгиев.

Признава, че най-големи усилия се полагат в „Столипиново“.  Абсолютно всеки ден там работят челни товарачи и самосвали. Правят се и извънредни акции с допълнителна техника за разчистване на незаконните сметищата, но ефектът е краткотраен. Над 71 тона отпадъци бяха извозени само за ден при последната мащабна акция в етническия квартал.    

За сравнение Георгиев посочва, че при първото за Пловдив общоградско почистване, организирано от общината под наслова „Чисто зелено“, бяха събрани около 20 тона отпадъци. Мащабната акция беше в началото на април. Наред с хилядите пловдивчани в нея се включиха кметът Здравко Димитров, районните кметове, много хора от общинската, районните администрации и общинските предприятия.

Като превантивна мярка срещу образуването на незаконни сметища на невралгични места в града

са монтирани
мобилни фотокапани

Благодарение на тях са установени десетки нарушители. Те са предимно фирми. Наложени са им санкции за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

„Чистота“ е на първа линия винаги когато се наложи. Бяхме сред най-активните при почистването и преустройството на бившата Белодробна болница във временен бежански център. Когато стана голямата ВиК авария на ул. „Богомил“ и живеещите в тази част на район „Източен“ останаха няколко дни без вода, им карахме с водоноските“, припомня директорът.  

Трудно му е да изброи колко пъти са чистили и заличавали драсканици върху скалите на пловдивските хълмове, в подлези и по фасадите на сгради. Уверява, че „Чистота“ винаги ще се отзовава на сигналите, които получава от гражданите.