В рамките на две седмици работна група от Община Пловдив и ВиК ще определи местата, където може да се изградят ретензионни резервоари, които да разполагат със свободни обеми и да могат да поемат по-голямо количество дъждовна вода. Това стана ясно след работна среща по инициатива на кмета Иван Тотев с участието и на директора на ОП „Чистота“ Иван Стоянов, на която бяха обсъдени конкретни мерки за справяне с кризисни ситуации като предизвиканите от последните интензивни валежи.

Сред местата, на които ще се обърне специално внимание, са „Скобелева майка“, бул. „Александър Стамболийски“ и Коматевския надлез. Ще се обследва и възможността за изграждане на отводнителен дъждовен канал, който да отвежда водата директно към река Марица.

„В момента канализацията на Пловдив е изградена така, че може да поема дъждовна вода до 30 литра на кв. м., а при последния силен порой тя достигна над 80 литра на кв. м за няколко часа“, обясни експертът инж. Антон Гълъбов, ръководител производствено направление към ВиК.

Основната дългосрочна мярка и цел за справяне с подобни бедствени ситуации е изграждане на Южния обходен колектор и други отводнителни колектори, който да отвеждат водата от целия район „Южен“ и квартал „Прослав“ през „Тракия“ до Пречиствателната станция.

„Става въпрос за една трета от водата на целия град, с което ще се облекчи и работата на сега съществуващата канализационна мрежа“, обясни управителят на ВиК Спартак Николов. Той допълни, че изграждането на Южния обходен колектор е необратим процес. В момента се изчаква съгласуване на предпроектното проучване, направено съвместно от Община Пловдив и ВиК в МОСВ, и впоследствие стартиране работата по същинско проектиране и избор на изпълнители за изграждане на този важен за Пловдив проект.

До момента Община Пловдив е изградила по-малки колектори за справяне с голямото количество дъждовна вода  – на „Коматевско шосе“ и на бул. „Менделеев“ до многофункционална спортна зала „Колодрума“.