Публикация във вестник „Марица“, автор Валентина Йеремиева

– Г-н Георгиев, има ли опасност Пловдив да се изправи пред опасни поледици и улиците да останат затрупани със сняг и киша през зимата?

– Никой не е по-силен от природата. Но ние сме подготвени. Над 100 машини – снегорини, разпръсквачи и челни товарачи, са на денонощно зимно дежурство заедно с екипите. В наличност имаме достатъчно количество противообледенителни материали – сол и калциев дихлорид.

–––––––––––––––-

Пловдивчани да не хвърлят дивани и мивки край кофите, а да ни звънят да пратим кола да ги прибере

Искаме да закупим  техника, която да улесни и да направи  работата на чистачките по-ефективна

Новите контейнери са пластмасови и обслужването им е по-безшумно

– Г-н Георгиев, ще стане ли Пловдив през следващата година по-чист?

– Пловдив и сега е сред най-чистите градове в страната, но имаме и още идеи, които ще реализираме. Срещаме много сериозна подкрепа в лицето на кмета Здравко Димитров.

От 10 март  до средата на ноември не сме спрели да мием и дезинфекцираме улиците като мярка във връзка с епидемиологичната обстановка. Работехме дори в почивните и празничните дни. Машинното и ръчно метене продължава и през зимните месеци, когато времето позволява.

За следващата година сме си поставили по-високи цели

Екипът на кмета Здравко Димитров обеща, че ще  се грижи за всички градски зони – за тяхното облагородяване и поддръжка. Затова догодина ще работим, така че не само представителните градски зони да бъдат по-чисти, а по-често да метем и мием и малките вътрешноквартални улички, които сега се обработват веднъж седмично. Това може да стане чрез механизиране на ръчния труд и закупуването на малогабаритна многофункционална техника. Представили сме конкретен план пред общинското ръководство.

– С каква техника и работници разполага предприятието? Има ли  достатъчно кадри и каква част от работата се извършва механизирано?

– През последните години техниката постоянно се обновява, но имаме нужда от още нови машини. При пролетната инвентаризация бракувахме 14 тежкотоварни камиона. Надяваме се на тяхно място догодина да закупим техниката, която ни е необходима.

„Чистота“ е най-голямото общинско предприятие в Пловдив с щат от 763-ма души. Най-много на брой са метачките – 416. Искаме да закупим  техника, която да улесни и направи тяхната работа по-ефективна.

Пловдивчани напоследък коментират проблема с многото листа, които окапаха изведнъж след падналите дъждове и слани.

Имаме намерение да закупим 40 броя вакуум машини

за събиране на листа. Те са малки, но мощни, мобилни и лесни за управление. Събират листата директно в найлоновите чували. Няма и прахоляк, който се вдига при ръчното метене.

– Каква е средната заплата в „Чистота“?

– Всички метачки са на минимална заплата от 610 лв. Средната работна заплата на персонала сметосъбирачи, шофьори, работници по поддръжката е около 700 лв.

– Има ли заразени работници и служители с COVID-19?

– След като месеци наред нямахме нито един заразен, коронавирусът, за жалост, не пощади и нашия екип. В момента един служител е с положителна проба и е в болнични. Двамата му колеги, които бяха контактни с него, минаха карантината и тези дни се върнаха на работа.

– Какъв е бюджетът на ОП "Чистота" и колко пари са предвидени по бюджета за КМД  през 2020 г.?

– Бюджетът за 2020 г. е около 27,5 млн. лв. Приблизително 16,5 млн. лв. от тях са за фирмата подизпълнител – КМД, съгласно сключения с Община Пловдив договор след проведена обществена поръчка.

– Такса смет за 2021 г. няма да се променя. Какви средства очаквате догодина от общината?

– Очакваме бюджетът за 2021-ва да е като тазгодишния. Нова техника може да закупим на лизинг. Това няма да утежни бюджета. Със сигурност минималната заплата, която получават 416-те метачки, ще стане 650 лв. Увеличението е заложено в републиканския бюджет. Дали останалите заплати ще се вдигнат, зависи от финансовите възможности на общината.

– Гражданите от жилищните комплекси  недоволстват, че контейнерите не стигат, а след като отпадъците се вдигнат, около съдовете не се почиства.  Как ще решите този проблем?

– След проведена от Общината обществена поръчка

тези дни бяха доставени 1100 нови контейнера

–  429 „бобъра“ с вместимост 1100 литра и 671 броя „куки“ с капацитет 120 и 240 литра. Съвместно с дирекция „Екология и управление на отпадъците“ и районните кметства предстои да уточним къде да ги поставим, така че да удовлетворим потребностите на гражданите. Новите съдове са пластмасови и обслужването им е по-безшумно, имат по-естетичен вид и са двойно по-евтини в сравнение с металните. Ще поставим стикери с информация какви отпадъци не може да се изхвърля в тях.

– Често виждаме стари мебели, матраци, мивки и строителни отпадъци, изхвърлени върху зелени площи и на тротоарите.  Къде е причината за този неугледен вид на нашите квартали – лоша организация или липса на дисциплина на гражданите?

– Не ми се вярва, че някой умишлено иска да замърсява около дома си. Хората разчитат, че ние ще почистим. Няма как обаче в сметовоза да натоварим дивани, матраци и мивки. Това се извършва от челни товарачи и камиони, които работят по график в различни квартали.

В базата на „Чистота“, която се намира на ул. „Даме Груев“ 64 А, сме направили специализирана площадка за разделно събрани отпадъци от домакинствата. Тук безвъзмездно се приемат вещи и материали, чието изхвърляне в контейнерите е забранено.

Когато гражданите имат такива отпадъци и не знаят как да постъпят, нека да ни потърсят. Ще им обясним и ще им окажем съдействие. Ако нямат възможност сами да транспортират едрогабаритни отпадъци, ще изпратим наша кола.

Само ги призоваваме да не оставят отпадъците по улиците

Отговорността да се радваме на по-чист град е и на общината, и на гражданите. Телефонът на „Чистота“ е 032/675 817. Винаги сме на разположение.

– Цветните контейнери, и особено за хартия и пластмаси, почти всеки ден са препълнени и около тях се трупат планини от боклук. Кой носи отговорност за това и защо контейнерите не се вдигат по-често?

– Два пъти годишно правим замерване колко са пълни цветните контейнери. В зависимост от резултатите честотата на събиране може да се промени. От октомври например зелените съдове за разделно събрани стъклени опаковки в районите „Южен“ и „Западен“ вече се обслужват през месец, а не веднъж на три месеца, както беше преди. Процесът на замерване е постоянен и при нужда правим промени.

Кратността за обслужване на цветните контейнери е съгласувана с Общината и фирмите, които ги предоставят. Три пъти месечно засега се обслужват съдовете за хартиени, пластмасови и метални опаковки.

– Какви мерки предприемате за чистотата на въздуха и какъв е контролът, който "Чистота" осъществява срещу замърсяването в „Столипиново“ и Шекер махала, където изхвърлят боклука  извън контейнерите, ползват печки на твърдо гориво и горят гуми?

– „Чистота“ не може да контролира кой какви печки и гориво използва, но полагаме изключителни усилия да поддържаме чистотата в „Столипиново“ и Шекер махала. Там не спряхме миенето и дезинфекцията дори в почивните дни и на официалните празници. Разчистихме хиляди тонове отпадък от нерегламентирани сметища. С 800 тона отпадък повече в сравнение с миналата година сме събрали от „Столипиново“. При извънредни акции само през последния месец извозихме над 200 тона отпадък.

Визитка

Димитър Георгиев е роден на 19 април 1974 г. Завършил е Колеж по икономика и администрация, специалност, свързана със сигурността и отбраната. Специализирал е във Военна академия „Г. С. Раковски“, Държавния департамент на САЩ, притежава сертификати, свързани със сигурността на въздушния транспорт.

В периода от 2016 г. до 2019 г. е главен експерт „Сигурност и отбрана“ в Областна администрация в Пловдив. Преди това три години отговаря за сигурността на Летище Пловдив. Има опит и в частния сектор, във фирма за транспорт и логистика.

От началото на 2020 г. е заместник-директор на „Чистота“, а от 15 октомври е директор на общинското предприятие.

Семеен, с две дъщери близначки на 12 години.