Интервю на Галя Митева с директора на ОП "Чистота" Иван Стоянов, Радио Пловдив

Пловдив е първият и единствен град в България, в който се прилага пилотен проект за  т.н. интелигентно събиране на отпадъците.

В интервю за Радио Пловдив  директорът на ОП  „Чистота“ Иван Стоянов каза, че презентирането на  този проект е предизвикал  особено голям интерес сред общинските кметове от страната на състоялата се в Албена конференция „Интелигентна трансформация на общините“ в рамките на  на  годишна среща на местните власти. 

Стоянов разказа за пилотния проект в Пловдив  с поставянето на датчици  в съдовете за смет на ул. „Иван Вазов“ , чрез който  се вижда степента на запълване, кратността на обслужване, дали съдът е повреден и каква е температурата вътре, като  отчете, че за подобряването на този процес са необходими по-големи датчици.

Чрез датчиците вече получаваме точна информация за часа, в който се запълва определен съд. Сега работим по изготвен в началото на годината график и шофьорът с екипажа минава по зададения маршрут, но нямаме сто процента гаранция, че контейнерът е обслужен, нито знаем колко е пълен.

Другата иновация за сметосъбирането – подземните контейнери на улица "Отец Паисий", Стоянов определи като по-добрия и работещ вариант и каза, че идеята е да се продължи в тази посока. Около подземните контейнери вече не се трупат отпадъци от търговските обекти  Предвижда се такива контейнери да се изграждат при ремонта на всяка улица в централната градска част, както и поставянето на датчици.

Като един от проблемите в сметосъбирането, е натрупването на боклук около контейнерите.

Хората изхвърлят всичките си излишни и стари вещи до контейнерите, каза Стоянов и допълни, че въпреки възможността за санкции, която имат, и въпреки наложените глоби, този процес така не може да се овладее. Той  припомни, че на адреса на ОП "Чистота" има депо за такива отпадъци, но това не е достатъчно. И каза още, че се обсъжда  варианта от следващата година в определи дни по график камиони на "Чистота" да минават по квартали и да събират боклуците. Обмисля се и варианта за поощрения за предадени отпадъци.

Цялото интервю с Иван Стоянов е в звуковия файл, който може да намерите на следния линк:

http://bnr.bg/plovdiv/post/101027691/v-plovdiv-otpadaci-se-sabirat-po-inteligenten-nachin