Публикация на Дарик-Пловдив, автор: Искра Койчева

Служители на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив ще могат да глобяват на място нарушители. Промените трябва да бъдат гласувани на сесия на ОбС

Изтърбушен дюшек, стари дрехи и обувки, скъсан мокет, завивки… Това е често срещана картина от пловдивската градска реалност. Често старата покъщнина, трупана до съдовете за смет, въпреки общинската забрана, намира нови собственици – най-често клошари, които обикалят съдовете за боклук и отнасят със себе си това, което им се струва ценно. Пребъркването на контейнерите и оставеното около тях обаче води най-малкото до силна воня, особено непоносима в горещите дни.

За да спазиш наредбите, просто трябва да изхвърляш непотребните стари вещи на определените за това площадки, намиращи се във всеки от 6-те района на Пловдив, коментира за Дарик шефът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. Поради тромавата процедура по глобяване на нарушителите, изискваща задължително присъствие на служител на общинския инспекторат, директорът на почистващата фирма в града под тепетата е предприел мерки за промяна в общинската наредба.

Ако предложението на Иван Стоянов бъде прието от местните старейшини, служители на „Чистота“ ще имат право да санкционират на място неспазващите общинската заповед.

Една от важните цели на готвената промяна е да се ограничи броят на клошарите, които ровейки в съдовете за смет, ги чупят, допълни още Стоянов.

Още едно изменение се предвижда в дейността на ОП „Чистота“ в Пловдив. Ново звено към комуналната фирма ще маркира пешеходните пътеки в града, ще боядисва и стълбовете. То ще е съставено от 7 души и ще е с отделен бюджет, допълни Иван Стоянов.

Репортажът по темата чуйте в звуковия файл  –

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/vyvezhdat-kruti-merki-za-spraviane-s-bokluka-i-klosharite-v-plovdiv-2047569