Публикация във вестник "Марица", автор Ваня Драганова

Нов музей, казващ много за бита и душевността на нашия народ, може да се появи в Пловдив, при това, без да се налага да се инвестира и  лев в експонати. Неговото място ще е в „Чистота”, а стартовата база ще са уникатите сред предметите на бита, изхвърляни от хората на специализираната площадка там. Сред тях са телевизор „Опера 3” от 1964 г. и радиоапарат „Симфония” с неясна година на производство, но датиран към 50-те години на миналия век, когато този тип приемници са били с размерите на шкаф.  

Идеята за новата експозиция е на екипа на „Марица”, който посети въпросната площадка, а работното заглавие е „От боклука”. „Ще обмислим това предложение, а ако намерим и стари снимки от първите години на организираното сметосъбиране в Пловдив, когато това е ставало с каруци, ще се получи наистина интересно”, коментира шефът на „Чистота” Иван Стоянов. 

От депонираното към момента експонат става и стар полилей, съдържащ цялото великолепие на представите от соца. Подобен музей би бил шанс за децата да видят какво е видеоплейър или как са изглеждали първите принтери. Иначе на площадката има куп средностатистически 20-годишни матраци, каси със стари бутилки, кашони и какво ли още не.

Принципно изхвърлянето на мебели и други вещи от бита в контейнерите е забранено, като глобите започват от 300 лв. Въпреки това до казаните често се примъкват непотребни вече телевизори, затова и преди два месеца в „Чистота” решиха да разкрият в двора на предприятието площадка, на която излишното в ежедневието да се изхвърля напълно безплатно. Днес отчитат, че там са предадени близо 5 тона отпадъци. Най-много – 3600 кг, са обемните вещи, сред които стари дивани, шкафове, маси, столове, матраци и др., следвани от стъклените опаковки – 190 кг, текстил – 170 кг, излезли от употреба гуми – 160 кг, замърсени опаковки/опасни вещества – 150 кг, полиетилен/пластмаса – 140 кг, плоско стъкло – 120 кг, хартия – 100 кг, картон – 70 кг, луминесцентни тръби и други отпадъци, съдържащи живак – 25 кг.

Всичко това се съхранява под ключ в закрито хале, така че всичко, което може да послужи за музей от боклука, няма да пострада от дъждовете и слънцето.

А боклукът, който няма как да бъде преосмислен като достоен за музей артефакт, се предава на специализирани фирми, които го рециклират, когато е възможно.

Снимка: вестник "Марица"