2021-11-26 11:18:57      График за почистване на дъждоприемните шахти от 29 ноември до 3 декември Дъждоприемните шахти в Пловдив и следващата седмица ще се чистят по график. Сигнали за счупени или липсващи капаци, както и за запушени шахти, гражданите могат да подават на телефон 032/675 817.

Ето къде ще работят екипите:

На 29 ноември (понеделник): бул. „Христо Ботев“, ул. „Коматевско шосе“ и Коматевския транспортен възел.

На 30 ноември (вторник): бул. „България“, подлеза срещу спирка №89, подлеза до СУ „Пейо Яворов“, подлеза до хотел „Санкт Петербург“.

На 1 декември (сряда): бул. „България“, подлеза срещу спирка №89, подлеза до СУ „Пейо Яворов“, подлеза до хотел „Санкт Петербург“; район „Южен“ – в пространството между ул. „Кукленско шосе “, бул. „Александър Стамболийски“,  бул. „Македония“ и бул. „Никола Вапцаров“.

На 2 декември (четвъртък): бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Стефан Стамболов“; район „Северен“ – в пространството между ул. „Победа“, бул. „Марица-север“ и северозападната страна на железопътната линия.

На 3 декември (петък): бул. „Дунав“; район „Северен“ – в пространството между бул. „Северен“, бул. „Марица-север“, бул. „Цар Борис III Обединител“, бул. „Дунав“ и  ул. „Васил Левски“.2021-11-26 10:55:46      Община Пловдив завишава контрола и глобите за замърсяване на въздуха и околната среда Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за опазване на околната среда на територията на общината, които целят да се подобри качеството на въздуха и да се ограничат негативните въздействия върху околната среда. Това съобщи зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

По думите му промените ще позволят да бъдат въведени зоните с ниски емисии на територията на Община Пловдив. Самите зони ще ограничат употребата на определени видове горива или уреди за отопление, както и движението на определени категории моторни превозни средства на цялата територия на общината или на част от нея. В момента Община Пловдив изработва методика за въвеждане на зоните, която  ще определи и съответните мерки, забрани, ограничения и такси.

Проектът предвижда също да се засили контролът върху изгаряне на дървесината, която се използва за отопление и е един от замърсителите на въздуха. За да не вреди на неговото качество, тя трябва да бъде чиста и суха, да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, да не е смесена с текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти.

С изменението на общинската наредба се завишава контролът по поддържането на чистотата на строителните площадки. Вдигат се санкциите за нарушителите, които чрез строителни или други ремонтни дейности  замърсяват атмосферния въздух. Предвижда се глобите за физически лица да бъдат от 500 лв. до 1000 лв., а за юридически – от 1400 лв. до 4000 лв. До момента санкциите за физически лица бяха в размер от 300 лв. до 800 лв., а за юридически лица от 1400 лв. и стигаха до 3500 лв.

Проектът е публикуван на официалната страница на общината: https://www.plovdiv.bg/proekt-okolna-sreda/

2021-11-19 10:50:31      График за почистване на дъждоприемните шахти от 22 до 26 ноември Почистването на дъждоприемните шахти в Пловдив продължава по график и следващата седмица. Сигнали за счупени или липсващи капаци, както и за запушени шахти, се приемат на телефон 032/675 817. Ето къде ще работят екипите:

На 22 и 23 ноември (понеделник и вторник): бул. „Копривщица“, бул. „Свобода“, ул. „Недялка Шилева“,  ул. „Съединение“.

На 24 ноември (сряда): бул. „Руски“, ул. „Победа“, кв. „Капана“.

На 25 и 26 ноември (четвъртък и петък): район „Централен“ – в пространството между бул. „Руски“, ул. „Гладстон“, бул. „Васил Априлов“, бул. „Пещерско шосе“, бул. „Копривщица“ и бул. „Шести септември“.2021-11-15 12:29:21      100 машини ще чистят Пловдив през зимата Денонощното зимно дежурство в Пловдив започва на 25 ноември и ще продължи до 15 март. Днешният технически преглед показа, че машините са в добро състояние и в пълна готовност да поддържат нормалните комуникации в града при зимни условия. До 30 минути след подаден сигнал екипите тръгват по предварително утвърдени маршрути.

Това коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, председател на комисията за проверка на техниката. Заедно с него на техническия преглед присъства и заместник-кметът по екология Анести Тимчев.

Директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев информира, че зимното поддържане ще се извършва от 26 разпръсквача на сол, 51 снегорина и 8 челни товарача. Предимно за пешеходни зони, велоалеи и тротоари ще се използват 3 мултифункционални машини и 6 роторни снегорина. С осигурената резервна техника машините са общо 100 на брой.

В наличност има достатъчно количество противообледенителни материали. От миналата зима са останали 2100 т сол и 50 т калциев дихлорид. По поръчка на общината предстои доставката на още 1900 т сол. За десета поредна година по пловдивските улици няма да се хвърля пясък – това е една от мерките за намаляване на фините прахови частици във въздуха.

Около 400 метачки от „Чистота“ и близо 80 служители от „Градини и паркове“ ще чистят автобусните спирки, стълбите на пешеходните подлези, ще проправят пътеки по тротоари и в междублокови пространства. Тяхната задача е максимално бързо за осигурят придвижването на пешеходците при евентуален обилен снеговалеж.

Заместник-кметът Анести Тимчев призова при необходимост пловдивчани също да се включат в почистването на сняг пред домовете си, така че да е безопасно за всички.

„Денонощно следим метеорологичните прогнози. Дежурните в „Чистота“ всяка нощ правят обходи, за да реагираме веднага при влошаване на обстановката. Още към 20 ноември се очаква понижение на температурите под нула градуса. За да не се образуват поледици, мостовете и надлезите ще бъдат обработени със сол“, каза Димитър Георгиев.

Заместник-кметът Тодор Чонов напомни на шофьорите, ако още не са го направили, да побързат  да сменят летните гуми на автомобилите си със зимни. 
2021-11-12 10:44:43      График за почистване на дъждоприемните шахти от 15 до 19 ноември Почистването на дъждоприемните шахти в Пловдив и следващата седмица продължава по график. На телефон 032/675 817 гражданите могат да подават сигнали за счупени или липсващи капаци, както и за запушени шахти. Ето къде ще работят екипите:

На 15 ноември (понеделник): район „Централен“ – в пространството между бул. „Руски“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Копривщица“, бул. „Пещерско шосе“,  бул. „Васил Априлов“ и ул. „Гладстон“;  кв. „Прослав“.

На 16 ноември (вторник): кв. „Коматево“; район „Тракия“ – в пространството между ул. „Ягодовско шосе“,  ул. „Княз Борис I“,  ул. „Хан Крум‘, бул. ‚Освобождение“ и бул. „Цариградско шосе“.

На 17 ноември (сряда): бул. „Освобождение“, ул. „Найчо Цанов“; район „Тракия“ – микрорайони А10 и А11.

На 18 ноември (четвъртък): ул. „Кукленско шосе“, ул. „Васил Левски“ плюс локално платно.

На 19 ноември (петък): бул. „Пещерско шосе“, ул. „Просвета“ (подлеза на кв. „Прослав“) , ул. „Райко Даскалов“, ул. „Княз Александър I“  (пешеходна зона).

назад
...
напред